האדמו”ר הזקן מביא בליקוטי תורה את הפסוק הנאמר בזכריה ”ראיתי והנה מנורת זהב כולה”- הביטוי כולה מלמד שענין המנורה הוא בחינת ככללות נשמות ישראל ויש בה 7 נרות שהם כנגד 7 מדרגות שונות בעבודת ה’ שהן כנגד 7 המידות שבנפש האדם: חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, מלכות.
יש יהודי שעובד את ה’ מתוך אהבת ה’ וזה בבחינת חסד. יש העובד את ה’ מתוך צימאון לקרבתו – מידת הגבורה. יש יהודי העובד ע”י התורה- קו ממוצע (שהוא שילוב של חסד עם גבורה) – תפארת.
יש עבודה על ידי התגברות על היצר והדברים המונעים אותנו לעבוד את ה’, נצח. ויש עבודה על ידי הודיה לאלוקות גם כאשר אין השגה ורגש -הוד. יסוד (התקשרות) – התקשרות אמיתית למידת האהבה או היראה. ויש עבודת ה’ על ידי שפלות והתנשאות -מלכות.
כל אחת משבעת המידות מאירה גם ביום השבוע ניפרד. אך מידת החסד הנקראת “יומם” (”יומם יצווה ה’ חסדו”) מאירה בכל הימים של השבוע, כי מידת החסד קיימת בכל המידות.
עבודת הכהן
הארון הכהן היה מדליק את הנרות במנורה גם כפשוטו כמו שכתוב “בהעלותך את הנרות”, וגם ברוחניות וכך היה משפיע על כל הסוגים בישראל ענין של עליה כי הוא אחד משבעת הרועים המשפיעים בכל נשמות ישראל (בספר מיכה נאמר ”והקמנו עליו שבעה רועים ושמונה נסיכי אדם”, ומבואר ששבעת הרועים הם אברהם, יצחק, יעקוב, משה, אהרון, יוסף ודוד (שבעת האושפיזין של חג הסוכות) שבכל דור ממשיכים להשפיע על נשמות ישראל אור אלוקי כמו שהרועה מפרנס את הצאן, ופעולתו של אהרון בתור אחד משבעת הרועים היא ”בהעלותך את הנרות”.
עבודת אהרון היא עבודת ה’ מתוך אהבה (אהבת ה’ ואהבת ישראל), כמאמר המשנה ” הוי מתלמדיו של אהרון אוהב שלום…”.
וכן עבודת אהרון היא ברכת כהנים שמברכים את ישראל ”לברך את עמו ישראל באהבה”, ובשולחן ערוך מבואר שהברכה של הכהנים תהיה דווקא מתוך אהבה (לכן אם יש מצב שהכהן שונא את הציבור או הציבור שונאים אותו סכנה היא לכהן אם ישא את כפיו (ולכ(יצא מבית הכנסת)).
(על פי שיחה של הרבי, פרשת בהעלותך, ה’תשמ”ח)